Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bitki Bazlı Diyetler Kanser ve Kalp Hastalığı Riskini Azaltıyor Mu?

Yeni bir inceleme, 23

Yeni bir inceleme, 23 yıl boyunca yayınlanan 48 çalışmayı değerlendirerek bitki bazlı diyetlerin kanseri önleme ve kalp hastalığı riskini azaltmada önemli rol oynayabileceğini gösteriyor.

23 Yıllık Çalışmaların İncelemesi

23 yıl boyunca yayınlanan 48 çalışmanın yeni bir incelemesi, bitki bazlı diyetlerin kanseri önleme ve kalp hastalığı riskini azaltma potansiyelini ortaya koyuyor. Kseniya Ovchinnikova/Getty Images

Daha İyi Sağlıkla İlişkilendirilen Diyetler

Yeni bir araştırma, bitki bazlı diyetlerin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurguluyor. Vejetaryen ve vegan beslenen kişilerin kalp hastalığı ve kanser risklerinin daha düşük olduğu, kardiyovasküler hastalıklardan ölme olasılıklarının ise daha az olduğu bulundu. Bitki bazlı diyetler, kolesterol ve doymuş yağ açısından düşük, besin değerleri bakımından ise yüksektir. Bütün gıdalardan oluşan esnek bir diyet, en iyi bitki bazlı diyet olabilir.

Kardiyometabolik Risk Faktörlerini İyileştiriyor

PLOS ONE dergisinde 15 Mayıs 2024’te yayınlanan bir araştırma, bitki bazlı diyetlerin yüksek lipitler, kan şekeri, vücut ağırlığı, BMI ve inflamasyon gibi kardiyometabolik risk faktörlerini iyileştirdiğini buldu. İncelenen bireylerde iskemik kalp hastalığı, mide-bağırsak ve prostat kanseri riski daha düşüktü. Ancak vejetaryen beslenen hamilelerin gebelik diyabeti ve yüksek tansiyona yakalanma risklerinde herhangi bir fark olmadığı belirtildi.

Bitki Bazlı Diyetlerin Sağlığa Faydaları

Dr. Libbat Shaham, bitki bazlı diyetlerin kolesterol ve doymuş yağ içermemesi nedeniyle sağlıkta iyileşmeler sağladığını belirtti. “Kolesterol ve doymuş yağlar zamanla kan damarlarının hasar görmesine ve tıkanmasına neden olur; bu da kalp krizi ve felç riskini artırır” dedi. Dr. Sarah Bonza ise bitki bazlı diyetlerin içerdikleri vitaminler, antioksidanlar ve lif nedeniyle kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğunu ekledi.

En İyi Bitki Bazlı Diyet

Kayıtlı Diyetisyen Beslenme Uzmanı Faith Krisht, esnek bir diyeti takip etmenin en iyi bitki bazlı beslenme yolu olduğunu tavsiye ediyor. Çoğunlukla bitki bazlı proteinleri yemeye odaklanan ve ara sıra hayvan bazlı proteinleri de ekleyen bir diyet, ihtiyacınız olan tüm hayati besinleri almanızı sağlar. Ayrıca, rafine ve ultra işlenmiş gıdalardan ziyade bütün gıdalardan zengin bir diyet öneriliyor. Bu, bol miktarda sağlıklı lif ve antioksidan almanızı sağlarken, kronik hastalık riskinizi artırabilecek ilave şekerlerden kaçınmanıza yardımcı olur.

Bitki Bazlı Gıdaları Diyetinize Dahil Etme Yolları

Diyetinize daha fazla bitki bazlı gıda eklemenin basit bir yolu, mevcut öğünlere dahil etmektir. Örneğin, taco etinize siyah fasulye ekleyebilir, körinize nohut katabilir veya sabah yulaf ezmesine kabak çekirdeği ilave edebilirsiniz. Çeşitli tohumları elinizde bulundurmak ve bunları yoğurda, smoothielere, salatalara eklemek de iyi bir başlangıç olabilir. Beyaz pirinç yerine farro, kinoa veya yabani pirinç gibi tam tahılları tercih edebilirsiniz.

20 yılı aşkın süren araştırmalar, bitki bazlı diyetlerin kardiyometabolik sağlığı iyileştirebileceğini ve kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini buldu. Uzmanlar, bitkisel gıdaların kolesterol ve doymuş yağ bakımından düşük, vitaminler, antioksidanlar ve lif açısından yüksek olduğunu belirtiyor. En iyi bitki bazlı diyet, ara sıra et alımı nedeniyle besinler açısından çok yönlü olan bir diyet olabilir. Diyetinize daha fazla bitki bazlı gıda eklemeye yavaş yavaş başlayarak mevcut diyetinize dahil etmeyi deneyebilirsiniz.