Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Federal Yargıç Trump’ın Gizli Belgeler Davasında Hangi Güçlü Delillere Ulaştı?

Yeni açıklanan mahkeme belgeleri,

Yeni açıklanan mahkeme belgeleri, Donald Trump’ın gizli belgeleri yanlış kullanmakla suçlanmasından önce bir federal yargıcın, eski başkanın bu belgeleri Mar-a-Lago’da saklamaya yönelik niyetini ortaya koyan “güçlü deliller” bulduğunu gösteriyor.

Trump’ın Gizli Belgeleri Yanlış Kullanmasıyla İlgili Deliller

Yeni açıklanan mahkeme belgelerine göre, Donald Trump’ın gizli belgeleri yanlış kullanmakla suçlanmasından aylar önce bir federal yargıç, müfettişlerin eski başkanın gizli belgeleri Mar-a-Lago’daki tatil beldesinde saklamaya “niyetli” olduğuna dair “güçlü delillere” sahip olduğunu söyledi.

Yargıç Beryl Howell, FBI’ın 2022 yazında mülkü aramasından aylar sonra Mar-a-Lago’da bulunan ek gizli belgelerin keşfine dikkat çekti. Kayıtlar arasında “Gizli Akşam Özeti” olarak işaretlenmiş “çoğunlukla boş” bir klasör, eski başkanın yatak odasında bulundu. Ayrıca tatil yerindeki başkanlık sonrası ofisinde sınıflandırma işaretleri bulunan diğer dört belge de keşfedildi.

Gizli Belgelerin Taşınması ve Savunma Stratejisi

Eski Başkan Donald Trump’ın gizli belgeleri yanlış kullanma ve engelleme suçlamalarına karşı savunması devam ederken, Trump’ın kişisel yardımcısı Walt Nauta’nın kutuları Mar-a-Lago odasında hareket ettirdiğine dair yeni görüntüler ortaya çıktı. Savcılar, Nauta’nın gizli materyalleri federal soruşturmacılardan gizlemeye yönelik bir komplonun parçası olarak kutuları taşıdığını iddia ediyor.

Nauta, davada Trump ve Mar-a-Lago mülk yöneticisi Carlos De Oliveira ile birlikte suçlanıyor. Üçü de suçlarını kabul etmedi.

Mahkeme Kararları ve Yasal İtirazlar

Trump’ın savunma ekibi, Mar-a-Lago’da ele geçirilen ve eski avukatı Evan Corcoran’dan elde edilen tüm deliller de dahil olmak üzere savcıların davasının bazı kısımlarını ortadan kaldırmaya çalışıyor. Trump’ın ekibi, bir FBI ajanının teşkilatın düşüncesini bir sulh hakimine anlatması nedeniyle arama emrinin geçerli olmadığını savunuyor. Ayrıca Yargıç Howell’in Corcoran’a ifade vermesini emreden 2023 kararına da itiraz ediyorlar.

Corcoran’ın İfadesi ve Deliller

Corcoran, Trump’ın Florida’daki tatil yerinde gizli işaretler taşıyan belgeleri bulup üretmekle görevlendirilen avukattı. Geçen yıl açılan ceza davasında savcılar, Corcoran’ın gizli materyaller için arama yapmasından önce Trump’ın hükümet kayıt kutularını depodan taşıması yönünde bir komplo kurulduğunu iddia ediyor.

Howell’in kararında Corcoran, “18. Kişi” olarak anılıyor ancak davayla ilgili bilinenlere göre kimliği belirlenebiliyor.

Howell’in Kararları ve Savunma Stratejisi

Howell’in Corcoran’a ifade vermesini emrettiği konular arasında 24 Haziran 2022’de Trump’la yaptığı bir telefon görüşmesi de vardı; aynı gün müfettişler Mar-a-Lago’nun gözetleme görüntülerini mahkemeye celp etmişti. Ayrıca avukat-müvekkil gizliliği kapsamında alıkonulan 88 belgenin de ibraz edilmesini emretti.

Howell, federal hükümetin Beyaz Saray’dan alınan hassas belgeleri geri almaya çalıştığı sırada Trump’ın birkaç ay boyunca yaptıklarını anlattı. Trump’ın, Ulusal Arşivlerin belgeleri almaya yönelik ilk çabalarına “personelinin uyma çabalarını kasıtlı olarak kısıtladığını” yazdı.

Sonuç ve Dava Durumu

Trump’ın gizli belgeleri yanlış kullanmakla suçlandığı 32 ulusal güvenlik belgesinden 21’i, Mar-a-Lago FBI aramasının yapıldığı tarih olan 8 Ağustos 2022’de eski başkanın elindeydi. Bu, Trump’ın ekibinin, yeni sunulan bu engelleme önergesinde, davadan bu 21 belgeyi ve dolayısıyla bunlarla ilgili suçlamaları ve etraflarındaki diğer yüzlerce gizli kaydı ve ayrıca davanın Trump’ı engellemekle suçlayan kısmını çıkarmaya çalıştığı anlamına geliyor.