Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BM, İran Cumhurbaşkanı Raisi İçin Saygı Duruşunda Bulundu

İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi’nin

İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi’nin bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Birleşmiş Milletler, Raisi için saygı duruşunda bulundu. Raisi, İran’daki insan hakları ihlallerine başkanlık ettiği için “Tahran Kasabı” olarak anılmasına rağmen, BM Güvenlik Konseyi’nde bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Saygı Duruşu ve Tepkiler

Rusya, Çin ve Cezayir’in talebi üzerine, aralarında Amerika Birleşik Devletleri’nin BM Büyükelçisi Yardımcısı Robert Wood’un da bulunduğu temsilciler, Raisi’yi onurlandırmak için BM Güvenlik Konseyi’nde bir dakika durdu. Ancak bu saygı duruşu, bazı temsilciler tarafından sert eleştirilere neden oldu. İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Raisi’nin “toplu katliam” anısına saygı duruşunda bulunulmasını “rezalet” olarak nitelendirdi ve BM Güvenlik Konseyi’ni eleştirdi.

ABD’nin Tutumu

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matt Miller, Raisi’nin ölümünden dolayı üzüntü duyduklarını belirtirken, Raisi’nin İran halkına yönelik baskı ve insan hakları ihlalleri konusundaki sicilinin değişmediğini vurguladı. Miller, Raisi’nin 1988’de binlerce siyasi mahkumun yargısız infazında kilit rol oynadığını hatırlattı.

Raisi’nin İnsan Hakları Sicili

Ebrahim Raisi, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in koruyucusu ve ülkenin Şii teokrasisi içindeki konumunun potansiyel halefi olarak görülüyordu. Ancak, 1988’deki siyasi mahkumların yargısız infazları nedeniyle “Tahran Kasabı” olarak anılıyordu. Raisi, bu eylemlerini savunarak her zaman insan haklarının savunucusu olduğunu iddia etti.

Helikopter Kazası

İran devlet medyası, Raisi’nin aralarında ülkenin dışişleri bakanı Hossein Amirabdollahian’ın da bulunduğu diğer kişilerle birlikte, ülkenin kuzeybatısındaki sisli, dağlık bölgede helikopter kazasında öldüğünü doğruladı. Raisi, Azerbaycan sınırında bir baraj açılışı sonrası helikopterle geri dönüyordu.

Uluslararası Tepkiler

Demokrasileri Savunma Vakfı’nda (FDD) İran güvenliği uzmanı Behnam Ben Taleblu, BM’nin ve ABD’nin Raisi’ye saygı duruşunda bulunmasını eleştirdi ve bu yaklaşımın ahlaki netlikten yoksun olduğunu belirtti. Raisi’nin insan hakları sicili, özellikle İran’daki kadınlara ve kız çocuklarına yönelik baskılar konusundaki eleştirilerle anılmaya devam ediyor.

BM Güvenlik Konseyi’nde saygı duruşunda bulunmanın diplomatik bir norm olduğunu belirten ABD’nin BM Büyükelçisi’nin kıdemli danışmanlarından biri, bu duruşun Raisi’ye onur veya saygı göstermek anlamına gelmediğini vurguladı.