Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünya Büyüklüğünde Yeni Bir Gezegen Keşfedildi

Uluslararası bir gökbilimci ekibi,

Uluslararası bir gökbilimci ekibi, ultra soğuk bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönen, Dünya boyutunda yeni bir gezegen keşfetti. Bu keşif, Birmingham Üniversitesi tarafından yapıldı ve Nature Astronomy dergisinde yayınlandı.

SPECULOOS-3b: İkinci Örnek

SPECULOOS-3b olarak adlandırılan gezegen, bu tür bir yıldızın çevresinde keşfedilen türünün yalnızca ikinci örneği. Yıldızın özellikleri, güneşimizin iki katından daha soğuk, on kat daha az kütleli ve yüz kat daha az parlak olduğu belirtiliyor. SPECULOOS-3b’nin yıldızın yörüngesini tamamlaması yaklaşık 17 saat sürüyor.

Gündüz ve Gece Sonsuz Gibi: Gezegenin Özellikleri

SPECULOOS-3b’de günler ve geceler sonsuz gibi görünüyor; muhtemelen gelgit nedeniyle kilitlenmiş durumda, bu da aynı tarafın her zaman yıldıza bakacağı anlamına geliyor.

SPECULOOS Projesi ile Keşfedildi

Keşif, Belçika’daki Liège Üniversitesi tarafından yürütülen SPECULOOS projesi kapsamında gerçekleştirildi. SPECULOOS, ultra soğuk cüce yıldızların yörüngesinde dönen ötegezegenleri aramak için dünya çapında bulunan robotik teleskoplardan oluşan bir ağ kullanıyor.

Birmingham Üniversitesi’nin Katkısı

Birmingham Üniversitesi araştırmacıları, Şili’deki Atacama Çölü’nde bulunan SPECULOOS Güney Gözlemevi’nde yapılan bazı gözlemlere katkıda bulundu. Profesör Amaury Triaud, “SPECULOOS-3’ün keşfi, dünya çapındaki ağımızın iyi çalıştığını ve daha fazla kayalık dünyayı tespit etmeye hazır olduğunu gösteriyor.” dedi.

Gelecek Adımlar ve Potansiyel

Bilim insanları, ultra soğuk cücelerin uzun yaşam süresinin yörüngedeki gezegenlerde yaşamın gelişmesi için fırsatlar sunabileceğine inanıyor. Keşif, James Webb Uzay Teleskobu tarafından yapılacak takip gözlemlerini içerebilir, bu da gezegenin yüzey mineralojisine ve atmosfer potansiyeline ilişkin önemli bilgiler sağlayabilir.