Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AB Sosyal Medyanın Çocuklar Üzerindeki Bağımlılık Yapıcı Etkilerini Araştırıyor

Avrupa Birliği, sosyal medyanın

Avrupa Birliği, sosyal medyanın çocuklar üzerindeki potansiyel zararlarına yönelik endişeleri ele almak amacıyla önemli bir adım atarak Meta’yı (Facebook ve Instagram’ın sahibi) mercek altına aldı.

Meta’nın Platformları Mercek Altında

Avrupa Komisyonu, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Amerikan teknoloji devi Meta’nın sosyal medya platformları Facebook ve Instagram’ın çocuklar üzerindeki potansiyel bağımlılık yapıcı etkileri nedeniyle soruşturma başlattığını duyurdu. Komisyon, bu platformların “küçüklerin zayıflıklarından ve deneyimsizliklerinden yararlanarak” zihinsel sağlıklarını tehdit eden davranışsal bağımlılıklar yaratabileceğini belirtti. Meta, bu soruşturma sonucunda küresel gelirinin yüzde 6’sına kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir ve ürünlerinde değişiklik yapmaya zorlanabilir.

Geniş Kapsamlı Sonuçlar

Soruşturma, dünya çapında hükümetlerin, reşit olmayanları korumak amacıyla Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformlarına yönelik artan düzenleyici baskılarının bir parçası. Meta, yıllardır ürünlerinin ve öneri algoritmalarının çocukların ilgisini çekecek şekilde ince ayarlandığı eleştirileriyle karşı karşıya. Ekim ayında ABD’deki üç düzine eyalet, Meta’ya çocukları cezbetmek için “psikolojik açıdan manipülatif ürün özellikleri” kullandığı gerekçesiyle dava açmıştı.

AB Düzenleyicilerinin Açıklamaları

AB’nin iç pazar komiseri Thierry Breton, “Artık platformların potansiyel bağımlılık yapıcı ve ‘tavşan deliği’ etkilerini, yaş doğrulama araçlarının etkinliğini ve tavsiye sistemlerinin işleyişinde reşit olmayanlara sağlanan gizlilik düzeyini derinlemesine araştıracağız” dedi. “Çocuklarımızı korumak için hiçbir çabadan kaçınmıyoruz” diye ekledi.

Meta’nın Yanıtı

Meta, sosyal medya hizmetlerinin gençler için güvenli olduğunu belirterek, ebeveynlerin ve çocukların Instagram veya Facebook kullanımına ilişkin zaman sınırları belirlemelerine olanak tanıyan özelliklere dikkat çekti. Şirket, gençlerin varsayılan olarak daha kısıtlayıcı içerik ve öneri ayarlarına yönlendirildiğini ve reklamverenlerin, Meta uygulamalarındaki etkinliklerine bağlı olarak reşit olmayan kullanıcılara hedefli reklamlar göstermesinin yasak olduğunu belirtti.

Meta, “Gençlerin çevrimiçi ortamda güvenli, yaşlarına uygun deneyimler yaşamasını istiyoruz ve onları korumak için tasarlanmış 50’den fazla araç ve politika geliştirmek için on yıl harcadık” dedi. “Bu, tüm sektörün karşılaştığı bir zorluk ve çalışmalarımızın ayrıntılarını Avrupa Komisyonu ile paylaşmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Soruşturmanın Kapsamı ve Süresi

AB yetkilileri, soruşturmanın ne kadar süreceği konusunda bir zaman çizelgesi vermedi. Ancak, resmi bir soruşturmanın açılması, düzenleyicilere Meta’dan kanıt toplama konusunda geniş yetki veriyor. Instagram ve Facebook’a yönelik soruşturmalar ayrı ayrı yürütülecek.

Dijital Hizmetler Yasası’nın yürürlüğe girmesinden bu yana AB düzenleyicileri, birçok şirketi hedef aldı. Geçtiğimiz ay TikTok, yetkililerin kullanıcıların video izleme, içerik beğenme ve belirli içerik oluşturucuları takip etme karşılığında hediye kartları gibi ödüller kazanmasını sağlayan “bağımlılık yaratan” bir özellik hakkında soru sormasının ardından uygulamasının bir sürümünü Avrupa Birliği’nde askıya almıştı. Meta, ayrıca siyasi reklamcılıkla ilgili başka bir soruşturmayla karşı karşıya.

AB’nin aldığı bu önlemler, sosyal medya platformlarının çocuklar üzerindeki etkilerini daha yakından inceleme ve düzenlemeye yönelik küresel eğilimin bir parçası olarak görülüyor. Meta ve diğer teknoloji devleri, bu tür düzenleyici baskılara karşı nasıl yanıt vereceklerini ve ürünlerinde ne tür değişiklikler yapacaklarını belirlemek zorunda kalacaklar.