Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antrasit: Ecrins Tarikatı Gerçek Bir Tarikat mı? Caleb Johansson Gerçek Bir Tarikat Lideri mi?

Netflix’in ‘ Antrasit’ dizisinde

Netflix’in ‘ Antrasit’ dizisinde inanılmaz olaylar küçük bir Fransız köyünü şok eder . Dizideki olaylardan yaklaşık otuz yıl önce üyelerinin toplu intihar ettiği gizemli bir tarikatın vakasını araştıran bir gazeteci olan babasının başına ne geldiğini anlamaya çalışan bir kızın arayışıyla başlar. Soruşturma derinleştikçe, özellikle de köyde giderek daha fazla insanın kaybolmasıyla birlikte, bazı şok edici açıklamalar yapılır ve kimseye güvenilemeyeceği açıkça ortaya çıkar.

Bütün bunların içinde tarikat hikayenin merkezinde kalıyor. Dizinin kurgusal olduğu netleşirken, hikayedeki tarikatın gerçek hayattaki tarikat hikayeleriyle benzerlikler gösterdiği görülüyor. Ecrins gerçek hayata ne kadar yaklaşıyor? ÖNCE SPOİLER

Kurgusal Ecrins Tarikatı Gerçek Bir Tarikattan Esinlenmiştir

‘Antrasit’, kurgusal Ecrins Kültü’nün temelini atmak için Güneş Tapınağı Tarikatı’nın gerçek hikayesinden ilham alan Fanny Robert ve Maxime Berthemy tarafından yaratılan kurgusal bir gösteridir. Tarikat, 1995 yılında üyelerinin birçoğunun bir ormanda toplu intihar sonucu ölmesiyle ortaya çıktı. Tarikat, kuyumcu Joseph Di Mambro ve homeopat Luc Jouret tarafından kuruldu. Yolları kesiştiğinde özellikle ideolojileri açısından pek çok ortak noktanın olduğunu gördüler ve 1984 yılında OTS’yi kurdular.

OTS kısa sürede popüler hale geldi ve çok sayıda takipçiye sahip olmasına rağmen, itibarı aynı zamanda kara para aklama, zimmete para geçirme ve kaçakçılık dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere suçlar ve skandallarla da lekelendi. Grubun 1994 yılında İsviçre’nin iki komününde toplu intiharının ardındaki nedenlerden birinin de bu olduğu düşünülüyor. Bildirildiğine göre kurucular, intiharın aslında Dünya’yı terk edip Sirius yıldızına taşınmaları için bir adım olduğunu iddia etti.

Herkesin ölmesine izin vermek yerine, tarikat içindeki insanlar özel olarak seçiliyordu ve hatta doğru kişiyi seçtiklerinden emin olmak için gözetleniyorlardı. İntihar eylemi yeni evlerine “transit” olarak etiketlendi. Aynı yıl OTS’nin adı Alliance Rose Croix (ARC) olarak değiştirildi. Bu zamana kadar tarikat uluslararası alanda da üye kazanmıştı ve çok geçmeden Quebec ve Sidney dahil olmak üzere farklı yerlerde daha fazla toplu intihar kaydedildi, ancak ikincisine ilişkin iddialar kanıtlanmadı.

‘Antrasit’in yaratıcıları OTS’nin hikayelerini duymuşlardı ve hikayeyi yönlendiren kurgusal kültün temelini oluşturmak için ilham almışlardı. Ancak iş Ecrins’in lideri Caleb Johansson karakterini yaratmaya geldiğinde ilham için OTS’nin liderlerine güvenmemeye karar verdiler. Tarikat için farklı bir son istediklerinden ve bunun hikaye için ne anlama geldiğini zaten planladıklarından, karakter için özel bir ilham kaynağına ihtiyaçları yoktu ama bir plana ihtiyaçları vardı. Ve bunun için gerçek hayattaki insanlardan hiçbir eksiklikleri yoktu.

OTS’nin aldığı eğri göz önüne alındığında, siyanür katkılı Lezzet Yardımı içtikten sonra toplu intiharla ölen Jim Jones ve tarikatının hikayesi akla geliyor. Bir tarikatın işlediği cinayet aynı zamanda Sharon Tate ve arkadaşlarını vahşice öldüren Charles Manson ve tarikatının anısını da canlandırır. Aynı şekilde, Marshall Applewhite’ın tarikatı da hatırlatılıyor; bu tarikatta, takipçileri gruplar halinde intihar ederek ölüyordu; çünkü ölümün onları bu fani sarmaldan kurtaracağına ve özellikle de Ölüm’ün gelişiyle farklı bir boyuta yükseleceklerine inanıyorlardı. Hale-Bopp kuyruklu yıldızı.

Tüm bu tarikat liderleri ve onlar gibi diğerleri, onları takipçileri için inanılmaz derecede çekici kılan ortak bir karizma ve çekicilik faktörüne sahiptir. Ayrıca savunmasız bir kişinin düğmelerine nasıl basacaklarını ve onları tarikatın içine nasıl dahil edeceklerini de biliyorlar, onları o kadar iyi tuzağa düşürüyorlar ki, takipçilerinin gidecek başka yeri kalmıyor ve liderlerini ölüme kadar takip etmeye hazırlar. ‘Antrasit’ hikayesine farklı bir yaklaşım getirirken, gerçek hayattaki tarikatların ve liderlerinin bu özelliklerini koruyarak büyüleyici bir hikaye kurguluyor.