Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Google bir zamanlar Apple’ın arama uygulamasını her iPhone’a önceden yüklemesini bekleyecek kadar cesurdu

Adalet Bakanlığı’nın Google’a karşı

Adalet Bakanlığı’nın Google’a karşı açtığı antitröst davası devam ederken şirketin Apple ile ilişkisi hakkında daha fazla ayrıntı ortaya çıktı. Bu sefer, Google CEO’su Sundar Pichai’nin ifadesi, Google’ın bir zamanlar Tim Cook’a Google Arama uygulamasının her iPhone’a önceden yüklenmiş olarak gelecek bir sürümünü oluşturma konusunda teklifte bulunduğunu ortaya çıkardı.

The Verge tarafından bildirildiği üzere Pichai’nin Pazartesi günkü ifadesi ağırlıklı olarak Apple ile Google arasındaki milyarlarca dolarlık anlaşmaya odaklandı. Bu anlaşmanın bir parçası olarak Apple, Google’ı tüm platformlarında varsayılan arama motoru haline getiriyor ve bu nedenle her aramadan bir miktar reklam geliri elde ediyor.

Apple 2018’de hoşlanmadığı bir şeyi fark etti: Google’ın genel geliri, arama düzenlemesi yoluyla Google’dan elde ettiği gelirden çok daha hızlı büyüyordu. Pichai’nin bugünkü ifadesine göre Apple bu endişelerini Google’a dile getirdi ve Google da buna farklı fikir ve önerilerin bir dökümüyle yanıt verdi.

Bu ayrıntılar, Pichai’nin Google’ın ortaklıklar yöneticisi Don Harrison’ın e-postalarına ve toplantı notlarına dayanarak verdiği ifade sırasında ortaya çıktı. Harrison notlarında Google’ın “Safari tarafından alınan trafiğin miktarı veya türü üzerinde kontrol sahibi olmadığını; Elma öyle.”

Google’ın işaret ettiği özel bir şey, Siri Önerileri adı verilen Siri’de yakın zamanda yapılan bir değişiklikti. Google, Apple’a, bu özelliğin, kullanıcıları gerçek Google arama sonuçlarına göndermeden çok fazla bilgi sunarak iPhone kullanıcılarından gelen aramaların sayısını azaltabileceğini söyledi.

Tim Cook ile ortaklıklarını görüşmek üzere yılda bir kez buluştuğunu ifade eden Pichai’nin aklına, karşılıklı yarar sağlayabilecek bir fikir geldi. Bu toplantılardan birinde Cook, Pichai’ye Apple ve Google’ın “bizim hizmetlerimizin bittiği ve sizinkilerin başladığı yerde derinden bağlı, derin ortaklar” olması gerektiğine inandığını söyledi.

Pichai, “Android’de iyi çalışan ve kullanımı artıran şeylerden birinin Google Arama uygulaması olduğunu söyledik” dedi. “Ben de iOS için bir Google arama uygulaması oluşturabileceğimizi ve ürünü uzun yıllar desteklemeye kararlı olacağımızı önerdim.”

Harrison’dan gelen e-postalara göre bu uygulamanın amacı, Apple’ın Siri ve Spotlight arama sonuçlarına odaklanması yerine insanların Google ile ilişkilendireceği bir şey yaratmaktı. Harrison bir e-postada şöyle yazdı: “İnsanlar bunu doğru yapacağımıza ve aradıkları şeyin içeriği konusunda bize güveniyorlar.”

Harrison, Pichai ile Cook arasındaki görüşmeyi özetleyen notlarında, “Tim dinledi ancak farklı güçlerimiz olduğunu belirtmek dışında buna özel bir tepki vermedi” diye yazdı.

Google’ın zaten iPhone ve iPad için özel bir uygulaması var, ancak Pichai’nin fikri görünüşe göre genel iOS deneyimiyle daha entegre bir şey yapmaktı. Bunun özel bir uygulama şeklinde mi yoksa Siri ve/veya Spotlight Arama ile entegrasyon şeklinde mi olacağı belirsizdir. Ancak Pichai’nin Google’dan bir şeyin her iPhone’a önceden yüklenmesini istediği açık.

Böyle bir anlaşma karşılıklı olarak faydalı olurdu. Google aramadan daha fazla gelir elde edecek ve Apple da tüm bu gelirden pay alacak. Yine de Tim Cook ilgilenmedi.