Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

El Nino nedeniyle mart-mayıs aylarında sıcaklıklar normallerin üzerinde

Birleşmiş Milletler, Salı günü

Birleşmiş Milletler, Salı günü yaptığı açıklamada, Aralık ayında doruğa ulaşan El Nino hava olayının, tarihte kaydedilen en güçlü beş olaydan biri olduğunu belirterek, mayıs ayına kadar normalin üzerinde sıcaklıkların devam edeceğini öngördü.

BM Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), El Nino’nun şu anda zayıflamakta olmasına rağmen, sera gazları tarafından atmosferde tutulan ısıyı artırarak etkisinin önümüzdeki aylarda devam edeceğini ifade etti.

WMO’nun üç aylık güncellemesine göre, Mart ve Mayıs ayları arasında neredeyse tüm kara alanlarında normalin üzerinde sıcaklıkların beklendiği belirtildi. El Nino’nun gelişim sürecinde olduğu 2024’te, genellikle dünya çapında artan sıcaklıkla birlikte kuraklık ve yoğun yağışlarla ilişkilendirilen doğal bir iklim düzenidir.

Hava durumu olayı ortalama olarak her iki ila yedi yılda bir meydana gelir ve genellikle dokuz ila 12 ay sürer. El Nino ve La Nina arasında gidip gelen koşulların yanı sıra nötr koşullar da mevcuttur.

WMO, El Nino’nun Mart-Mayıs aylarında devam etme olasılığının yaklaşık yüzde 60 olduğunu ve Nisan-Haziran aylarında nötr koşulların oluşma olasılığının yüzde 80 olduğunu belirtti. Ayrıca, La Nina’nın ilerleyen dönemlerde gelişme olasılığının olduğunu, ancak şu anda belirsiz olduğunu bildirdi.

WMO Başkanı Celeste Saulo, son aylarda kaydedilen rekor sıcaklıkların El Nino’nun etkisiyle daha da arttığını belirtti. Ancak bunun, insan faaliyetlerinin etkisiyle değişen iklim bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Saulo, sera gazlarının konsantrasyonlarının sorumlu olduğunu ifade etti.

El Nino’nun etkisinin, özellikle Ekvator Pasifik’teki okyanus yüzeyi sıcaklıklarında görüldüğüne dikkat çeken Saulo, son 10 aydır dünya genelinde deniz yüzeyi sıcaklıklarının sürekli olarak yüksek olduğunu ve endişe verici olduğunu ekledi.

Son El Nino’nun Haziran 2023’te başladığı ve Kasım ile Ocak ayları arasında en güçlü haline geldiği belirtildi. Doğu ve orta tropik Pasifik Okyanusu’nda deniz yüzeyi sıcaklıklarının ortalama olarak 2,0 santigrat derece üzerinde zirveye ulaştığına dikkat çekildi.

El Nino olaylarının tipik olarak Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde artan yağışlarla ilişkilendirildiği ve kuraklıklara neden olduğu belirtildi. WMO, iklim değişikliği ile mücadele için sera gazı emisyonlarının ciddi oranda azaltılması gerektiğini vurguladı.