Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Atatürk Köşkü yakında ziyarete açılacak

Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa

Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetini yazdığı Trabzon’daki Atatürk Köşkü , restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte yakın zamanda kapılarını yeniden ziyaretçilere açacak .

Konak, Trabzon Belediyesi’nin başlattığı rölöve ve restorasyon çalışmaları kapsamında geçtiğimiz eylül ayında ziyarete kapatılmıştı.

Dış sıvaları çatlayan, iç mobilyaları hasar gören konağın onarımı inşaat mühendisi ve mimarlardan oluşan yaklaşık 50 kişilik uzman ekip tarafından yapılıyor.

Mobilyalar onarım için başkent Ankara’ya gönderilirken, yapılan çalışmalarda eski boya katmanları nedeniyle kaybolan köşkün iç ahşap işçiliğine ilişkin bazı detaylar ortaya çıkarıldı.

Restorasyonun ardından konak, Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla 29 Ekim’de düzenlenecek resepsiyonla ziyarete açılacak.

Soğuksu mevkiinde çam ağaçlarıyla çevrili bir bölgede yer alan yapı, 1890-1912 yılları arasında bankacı ve tüccar Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık konak olarak inşa edilmiş.

Tarihi yapı, 1930 yılında Trabzon İl İdaresi tarafından tescil edilmiş ve Mayıs 1931’de meclis kararıyla Mustafa Kemal Atatürk’e tahsis edilmiştir.

Atatürk, 1937 yılının Haziran ayında konakta iki gece kalırken, tüm mal varlığını Türk milletine hediye etmeye karar verdi ve gerekli işlemlerin yapılması için başbakana gönderilmek üzere bir vasiyetname hazırladı.

Konağın müzesinde 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıla ait mobilya, porselen, halı ve Atatürk tablolarından oluşan 344 etnografik eser sergileniyor.