Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rüçhan Çamay kimdir kaç yaşında? Rüçhan Çamay öldü mü?

Türkiye’nin İlk Caz Şarkıcısı

Türkiye’nin İlk Caz Şarkıcısı ve Sanatçısı Fatma Rüçhan Çamay’ın Yaşamı; Rüçhan Çamay kimdir kaç yaşında? Rüçhan Çamay öldü mü? Rüçhan Çamay kaç yaşında öldü? Rüçhan Çamay Ne zaman öldü? sorularının yanıtı haberimizde…

Rüçhan Çamay kimdir kaç yaşında?

Türkiye’nin ilk caz şarkıcılarından ve önemli bir ses sanatçısı olan Fatma Rüçhan Çamay, 30 Mayıs 1931 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Rüçhan Çamay şuanda 92 yaşında ve hayattadır. Annesi Mebrure Hanım ve babası Asım Bey’in ayrılmasıyla küçük yaşta Ankara’ya taşındı. Ankara Radyosu’nda Türkiye’nin ilk kadın spikerlerinden biri olan annesi tarafından büyütüldü. Müzik yeteneğini keşfeden müzik öğretmeni Celal İnce ile tanışmasıyla müzikle tanıştı.

İlkokul ikinci sınıftan itibaren Maarif Koleji’nde yatılı eğitim aldı. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Piyano ve Şan Bölümlerinde eğitim gördü. 12 yaşında konservatuvar öğrencisi iken Ankara Radyosu Çocuk Kulübü’nde Nedim Otyam’ın yönetimindeki koroda yer aldı ve caz müziğe olan ilgisi bu dönemde başladı.

1947 yılında İstanbul’da sahneye çıkarak müzik kariyerine adım atan Çamay, Taksim Belediye Gazinosu’nda Belçikalı kimliğiyle şarkı söylemeye başladı. Daha sonra Taksim Belediye Gazinosu’nun gece kulübü bölümünde orkestra şarkıcısı olarak devam etti. ABD’de CBS televizyon kanalına katılarak Türkiye’nin ilk sanatçısı olarak televizyon ekranına çıktı, bu da onu o dönemde öne çıkan bir isim haline getirdi.

1960’lı yıllarda Türkçe pop müzik plakları ile büyük tanınırlık elde etti. “Para Parra Parrra” adlı plağı 1976 yılında çıkardığı ve o dönemde çok satan plaklar arasına girdi.

Sanatçı aynı zamanda birçok filmde rol aldı ve Türk sinemasına katkıda bulundu. 2007 yılında İKSV Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görüldü. Hayatı, gazeteci Dilek Yaraş tarafından “Kayıp Diva – Rüçhan Çamay’ın Hayatı” adıyla kitaplaştırıldı.

Fatma Rüçhan Çamay, Türk müzik tarihine adını altın harflerle yazdırmış, cesur ve öncü bir sanatçı olarak anılmaya devam ediyor.