Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni COVID Varyantı “FLiRT” Belirtileri Nelerdir?

Yeni ortaya çıkan ve

Yeni ortaya çıkan ve hızla yayılan COVID-19 varyantı “FLiRT”, uzmanların dikkatini çekiyor. Bu varyant, KP.2 de dahil olmak üzere birden fazla alt varyantı tanımlamak için kullanılan bir isim. İşte bu yeni varyant ve semptomları hakkında bilmeniz gerekenler.

FLiRT Çeşidi Nedir?

FLiRT, resmi bir varyant adı değil, ancak KP veya JN ile başlayan farklı varyantları tanımlamak için kullanılan arsız bir takma ad. Texas Christian Üniversitesi Burnett Tıp Fakültesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Nikhil K. Bhayani, “FLiRT çeşitleri Nisan ayının sonunda ön plana çıktı” diyor. Şu anda en baskın varyant, KP.2 olarak biliniyor.

Semptomlar Neler?

FLiRT varyantı, diğer COVID-19 türlerine benzer semptomlara sahip. CDC’nin Mart ayında güncellediği semptom listesi şu şekildedir:

  • Ateş veya titreme
  • Öksürük
  • Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
  • Tükenmişlik
  • Kas veya vücut ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Yeni tat veya koku kaybı
  • Boğaz ağrısı
  • Tıkanıklık veya burun akıntısı
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • İshal

Dr. Tammy Lundstrom, “Tat ve koku kaybı vakaları belirgin değil” diyor.

Yaz Aylarındaki Artıştan Endişelenmemize Gerek Var mı?

CDC’nin verilerine göre, FLiRT şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nde hızla yayılıyor. Ancak Dr. Lundstrom, “Bu yeni varyantın yaz aylarında vakalarda artışa yol açabileceği endişesi var” diyor. Dr. Bhayani ise, “Çok az insanın maruz kaldığı yeni bir varyant olması nedeniyle bu yaz COVID-19 vakalarında bir artış görebileceğimizi” belirtiyor.

Yeni Bir Aşı Var mı?

Dr. Lundstrom, mevcut aşıların hala iyi koruma sağladığını ancak KP.2’nin mevcut aşıya karşı direnç gösterdiğini belirtiyor. “FDA ve CDC, sonbahar aşısına hangi suşların dahil edilmesi gerektiğini belirlemek için Haziran başında toplanacak” diyor. Dr. Bhayani, “Dünya Sağlık Örgütü, bu yılki güçlendirici aşının baskın soyu temel almasını öneriyor” diyor.

Kendinizi Nasıl Korursunuz?

CDC, COVID-19’un sağlık üzerindeki etkilerinin diğer solunum yolu viral hastalıklarına benzemeye başladığını belirtti. Dr. Lundstrom, “Ellerinizi sık sık yıkayın, hapşırırken/öksürürken ağzınızı kapatın, aşılarınızı güncel tutun ve hasta olduğunuzda evde kalın” diyor. Dr. Bhayani ise yaşlıların, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin ve çocukların büyük kalabalıklardan kaçınması ve maske takması gerektiğini hatırlatıyor.

Hastalanırsanız CDC, belirtileriniz genel olarak iyileşene kadar ve ateşiniz çıkmayana kadar evde kalmanızı önerir. Bu sürecin ardından normal faaliyetlerinize devam edebilir ve “önümüzdeki beş gün boyunca ek önleme stratejileri kullanabilirsiniz.”

20 Mayıs 2024 itibariyle COVID-19’un yeni FLiRT varyantı hakkında bilmeniz gerekenler bunlar. Sağlıklı kalmak için önerilere dikkat edin ve gelişmeleri takip etmeyi unutmayın.