Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni Kovid Varyantı KP.2, İlkbahar ve Yaz Dönemlerinde Ne Tür Etkiler Getirecek?

Bu yılın büyük bir

Bu yılın büyük bir kısmında JN.1 varyantı Kovid vakalarının çoğunu oluşturdu, ancak şimdi KP.2 adı verilen yeni bir varyant hızla yayılmaya başladı. ABD’deki vakaların yüzde birinden fazlasını oluşturan KP.2, şu anda dörtte birinden fazlasını oluşturuyor.

FLiRT: Küstahça Bir Varyant Grubu

KP.2, FLiRT adı verilen bir Kovid varyantları alt grubuna ait. Bilim adamları, bu varyant grubunun JN.1’in torunları olduğunu ve KP.2’nin JN.1’e çok yakın olduğunu belirtiyorlar. Ancak KP.2’de spike proteinindeki hafif farklılıklar, bağışıklık savunmamızdan kaçma konusunda daha etkili olabileceğini ve JN.1’den biraz daha bulaşıcı olabileceğini öne süren erken laboratuvar testleri yapıldı.

Yaz Döneminde Etkileri Ne Olacak?

Vakalar şu anda artmıyor gibi görünse de araştırmacılar ve doktorlar, varyantın yaz aylarında bir artışa yol açıp açmayacağını yakından izliyor. Ancak, bu konuda net bir anlayışa varmak birkaç hafta alabilir ve şu anda virüsün nasıl yayıldığına dair sınırlı bir anlayışımız var.

Aşılardan ve Geçmiş Enfeksiyonlardan Korunma

Uzmanlar, KP.2’nin aşılanmış veya geçmiş bir Kovid enfeksiyonu geçirmiş kişileri bile yeniden enfekte edebileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, KP.2’nin en güncel aşıları bile etkileyebileceği düşünülüyor. Ancak aşılar, ciddi hastalıklara karşı koruma sağlamaya devam ediyor.

Risk Grupları ve Ek Önlemler

Özellikle 65 yaş ve üzeri, hamile veya bağışıklık sistemi zayıf kişilerin, güncellenmiş aşıları almaları ve ek önlemler almayı düşünmeleri öneriliyor. Bu gruplar, hala Kovid hastalarının ciddi komplikasyonlarına daha yüksek risk altında olabilirler.

KP.2 varyantının etkileri ve yayılma hızı dikkatle izlenmeli ve halk sağlığı uzmanları tarafından gerekli önlemler alınmalıdır. Aşılar ve koruyucu önlemler, varyantın yayılmasını kontrol altında tutmada kritik rol oynamaya devam edecektir.