Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Petrolün varili 90 dolara yaklaşırken bile gaz fiyatları düşüyor – işte nedeni bu

ABD ham petrol vadeli

ABD ham petrol vadeli işlemleri İsrail-Hamas savaşının bu ayın başlarında başlamasından bu yana yaklaşık %5 arttı, ancak bu artış benzin fiyatlarındaki düşüş eğilimini durdurmadı.

AAA verilerine göre perakende benzinin ulusal ortalama maliyeti galon başına 3,58 dolar, bir hafta öncesine göre 0,10 dolar daha düşük ve geçen aya göre 0,30 dolar daha düşük . Galon başına 5,59 dolar ile ülkedeki en yüksek ortalamaya sahip olan Kaliforniya bile tam bir hafta öncesine göre 0,17 dolarlık bir düşüş gördü.

AAA sözcüsü Andrew Gross, Yahoo Finance’e “Benzin fiyatları mevsimsel olarak her sonbaharda düşüyor” dedi. “2023 bir istisna değildir.”

Sonbahardaki düşüşün ardındaki ana nedenler, yakıtı artıran daha ucuz bir kış karışımına geçiş ve daha düşük mevsimsel taleptir.

Gross, “Gaz fiyatları muhtemelen yıl sonuna kadar düşmeye devam edecek” dedi. “Yeni savaşın bölgedeki petrol üreten ülkeleri de kapsayacak şekilde genişlemesi durumunda tek uyarımız bu olacaktır.”

Bir yıl öncesine göre yaklaşık %10 daha yüksek olan stoklar da benzin fiyatlarına baskı yapıyor.

Pompadaki fiyatların, petrolün bugünkü seviyelerde olduğu bir yıl öncesine göre yaklaşık 0,30 dolar daha düşük olduğu göz önüne alındığında, mevcut düşüş dikkate değer.

ABD Enerji Bilgi İdaresi kıdemli petrol piyasası analisti Jeff Barron, Yahoo Finance’e “Bu yıl geçen yıldan çok farklı çünkü rafine edilmiş ürün arzı arttı” dedi. “Pazara ürün katan her şey rafineri marjlarının düşmesine yardımcı olacaktır.”

Tüketiciler önümüzdeki aylarda da düşük fiyatlardan yararlanmaya devam edebilir.

OPIS Global’den Tom Kloza, “Mevcut ham petrol fiyatları olumsuz etki yaratmaya devam ederse ve herhangi bir olay (yangın, kasırga vb.) olmazsa, tüketiciler yerel gaz fiyatlarında galon başına 20 ila 25 sentlik bir düşüş daha bekleyebilirler.” enerji analizi başkanı, Salı günü Yahoo Finance’e söyledi.

ABD’de ayrıca Eylül ayı ortalarında fiyatların 2023’te ulaştığı en yüksek seviyenin ardından yakıt tüketiminde daha zayıf bir eğilim görülüyor .

EIA’dan Barron, “Benzin talebi zayıf” dedi. “Hangi haftaya baktığınıza bağlı olarak aslında 2020 seviyelerinin altına düştü.”

Ham petrol fiyatlarıgeçen hafta yükselişe geçtiİsrail-Hamas savaşının diğer ülkelere, yani önemli bir küresel petrol üreticisi olan İran’a yayılmasından duyulan korkular arasında.

Geçen haftaki artışlara rağmen fiyatlar hâlâ yaklaşık %7 altında.2023’ün en yüksek seviyesine 28 Eylül’de ulaşıldı.

CIBC Private Wealth’in enerji tüccarı Rebecca Babin, Pazartesi günü Yahoo Finance Live’a yaptığı açıklamada, “Temel olarak ham petrol piyasası çok sağlıklı olmaya devam ediyor” dedi. “Arz ve talebin hafif bir açık olmasa da çok dengeli olduğu bir yerdeyiz.”

Petrol, OPEC+’nın devam eden üretim kesintileri ve Suudi Arabistan’ın yıl sonuna kadar devam etmesi beklenen tek taraflı üretim kesintileri nedeniyle bu yılın üçüncü çeyreğinde yükseldi.

Babin, “[Petrol fiyatlarına ilişkin] görüşlerin çoğu, [OPEC+’nın] bundan sonra ne yapacağına bağlı. Sanırım onlar aynı durumda ve ham ticaretin 80 dolar gibi düşük bir aralıkta gerçekten iyi desteklendiğini görmeye devam ediyoruz” dedi.

“[Eğer] 90 dolara girersek, talebin yok olması konusunda endişelenmeye başlarız ki bunun çok gerçek bir şey olduğunu düşünüyorum.”