Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öfkeli Arap elçiler Blinken’den derhal ateşkes talep ediyor

ABD’li diplomat ‘bu çılgınlığı

ABD’li diplomat ‘bu çılgınlığı durdurması’ için bölgesel müttefiklerin yoğun baskısıyla karşı karşıya. Antony Blinken, Gazze’de derhal ateşkes sağlanmasını kolaylaştırmak için yakın bölgesel müttefiklerden gelen yoğun baskıyla karşı karşıya kaldı; bu, Amerika’nın İsrail’e verdiği destek ile Arap başkentlerinde şeridin kuşatılması ve bombardımanına duyulan öfke arasındaki keskin uçurumu ortaya çıkardı.

“Birlikte çalışmamız gerekiyor. . . Ürdün dışişleri bakanı Ayman Safadi, Arap diplomatlarla yaptığı görüşmelerin ardından ABD dışişleri bakanına, “bu çılgınlığı durdurmak için” dedi.

Mısır dışişleri bakanı Sameh Shoukry, derhal ve koşulsuz bir ateşkes talep etti; bu taahhüt, Benjamin Netanyah’ın Cuma günü Blinken ile görüşmesinin ardından açıkça reddetti. ABD, İsrail başbakanını “insani duraklamalara” izin vermeye çağırmıştı.

Amman’daki toplantı, İsrail ordusunun sivillere defalarca kaçmalarını söylediği güney Gazze’ye saldırısı da dahil olmak üzere, Gazze’de şiddetli çatışmaların yaşandığı bir dönemde gerçekleşti. İsrail ordusu bugün, hâlâ kuzey Gazze’de bulunan yaklaşık 300.000 Filistinlinin Cumartesi günü güneye seyahat etmesi için üç saatlik bir süre tanıdı.

Netanyahu’nun Blinken’in “insani duraklama” çağrısını reddetmesi ve herhangi bir ateşkesin Hamas’ın elindeki 242 rehinenin derhal serbest bırakılmasını gerektireceğini söylemesinin ardından çatışmalar hız kazandı. Blinken, İsrail’i “Filistinli sivilleri korumak için daha fazlasını yapmaya” çağırdığını söyledi.

“İsrail’e izin verirken, sivilleri korumak, yardım almak, yabancı uyrukluları dışarı çıkarmak için duraklamaların kritik bir mekanizma olabileceğine inanıyoruz. . . Hamas’ı yenmek için,” dedi Blinken Amman’da.

İsrail ziyaretini takip eden saatlerde İsrail hava saldırıları Şifa hastanesine giden en az bir ambulansa çarptı ve ardından hastane girişi yakınındaki konvoyun geri kalanında da başka bir patlama meydana geldi. Sahnelerdeki videolarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sivil kayıplar görülüyordu.

İsrail ordusu, vurduğu konvoyun “bir Hamas görevlisi tarafından kullanıldığını” söyledi ve çok sayıda Hamas militanının öldürüldüğünü iddia etti.

Blinken’in, Hamas’la savaşın sona ermesinin ardından 2,3 milyon Filistinliye ev sahipliği yapan Gazze’nin geleceği konusunda Arap diplomatlarla “beyin fırtınası” yapması bekleniyordu. Safadi bu görüşmeleri erken olduğu gerekçesiyle açıkça reddetti.

“Gazze’nin nasıl kalacağını bilmeden Gazze’de olacakları nasıl değerlendirebiliriz?” Blinken’e söyledi. “Çorak bir araziden mi bahsedeceğiz? Bütün bir nüfusun mülteci durumuna düşmesinden mi bahsediyoruz?”

Görüşmeler hakkında bilgi veren bir Arap yetkili, kamuoyunda dile getirilen hayal kırıklığının gün boyu süren toplantıların tonuyla örtüştüğünü söyledi. Arap liderler, önümüzdeki hafta Riyad’da yapılacak zirve öncesinde ateşkes konusunda ilerleme sağlanması ve daha fazla insani yardım sağlanmasını istediklerini söyledi.

Amman İsrail büyükelçisini çoktan geri çekmiş durumda ve Kahire, İsrail’in Gazze’deki savaşı Filistinlileri komşu Sina yarımadasına sürmek için kullanmaya kalkışmasından endişe ediyor.

Bölgeye daha fazla yardım ulaştırılması ve aynı zamanda Hamas’ın çoğu kadın, çocuk ve yaşlı olan rehinelerinin serbest bırakılması için koşullar yaratmaya yönelik uluslararası çabalar devam etti, ancak görünürde bir ilerleme olduğuna dair bir işaret yoktu .

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili Cuma günü yaptığı açıklamada, Gazze’deki 242 rehinenin serbest bırakılmasını sağlamak için Hamas’la dolaylı temas da dahil olmak üzere yoğun görüşmelerin hâlâ sürdüğünü söyledi.

Yetkili, 20 Ekim’de iki Amerikalı rehinenin (bir anne ve onun ergenlik çağındaki kızı) serbest bırakılmasının, Katar ve Mısır’ı da içeren rehine tartışmaları kanalının mümkün olup olmadığını ve tarafların müzakerelere bir ara verip veremeyeceklerini görmek için bir deneme çalışması olduğunu ekledi. serbest bırakılmalarını kolaylaştırmak için mücadele ediyor.

Hamas, sivillerin serbest bırakılması karşılığında ateşkes, Filistinli sivillere daha fazla yardım ve şerit için yakıt talep ederken, İsrail hapishanelerinde tutulan 6.000’den fazla Filistinliyle takas yapmak için ele geçirilen İsrail askerlerini elinde tutmayı planlıyor.

Gece boyunca yaşanan çatışmalar, İsrail askerleri ile Hamas militanları arasındaki “yakın mesafe çatışmasını” da içeriyordu. İsrail’in Gazze Şehri’ni kuşatması neredeyse tamamlandı; en az on binlerce sivil hâlâ Hamas’ın askeri ve siyasi kalesinde bulunuyor.

Mısır’dan Gazze’ye giden yardım konvoyları, savaş öncesi seviyelerin çok altında kaldı; İsrail güvenliği, bölgeye girmesine izin verilmeden önce her kamyonun içindekileri inceliyor.

Financial Times tarafından görülen İsrail savunma bakanlığı belgesine göre, çatışmalar 7 Ekim’de başladığından bu yana 36’sı Cuma günü olmak üzere 410 kamyon şeride girdi. Çatışmalar başlamadan önce bölgeye günde 400’den fazla kamyon giriyordu.

İsrail, gecikmelerden “insani yardımın alınmasından sorumlu kuruluşlar arasındaki lojistik zorluklar”ı sorumlu tuttu ve “kısa vadede” yeterli yiyecek ve su bulunduğunu ileri sürdü.

BM de dahil olmak üzere uluslararası kuruluşlar, yaygın bir insani krizi belgeledi ve BM’nin Filistinli mültecilere yönelik kuruluşu UNRWA’nın Gazze direktörü Tom White, Cuma günü yaptığı açıklamada, ortalama Gazzeli’nin artık günde iki parça ekmekle yaşadığını söyledi. temiz su için yalvarıyor.

İsrail, İsrailli yetkililer tarafından incelenmek üzere Kıbrıs’a yardım gönderilmesini sağlayacak bir deniz insani koridoru kurma önerisini değerlendiriyor. Tartışmalara aşina iki kişi, yardımın daha sonra Gazze’deki küçük bir limana teslim edileceğini söyledi. Liman İsrail saldırılarında hasar gördü.

Üst düzey bir BM yetkilisi, bunun kurulmasının oldukça zaman alacağını ve İsrail’in Gazze’deki uluslararası gözlemcilerin girişten dağıtıma kadar her kamyonu “gözetlemesi” yönündeki taleplerini de içerdiğini söyledi.

Yerel sağlık yetkilileri, İsrail’in hava bombardımanına başladığı ve ardından bir hafta önce kara saldırısı düzenlediği 7 Ekim’den bu yana Gazze’de yaklaşık 9 bin 500 Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi. ABD’li bir yetkili, İsrail’in “kara harekâtına taktiksel odaklanmaya” geçmesiyle hava bombardımanının yoğunluğunu azaltabileceğini söyledi.

İsrailli yetkililer, Hamas’ın sınır ötesi baskınında 314’ü asker ve sivil olmak üzere en az 1.400 İsraillinin öldürüldüğünü söyledi. Gazze’de Hamas militanları tarafından 27 asker öldürüldü.