Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Ağır sıkletlerin yaptığı budur’: Mike Tyson, Francis Ngannou’nun rüyasının gerçeğe dönüşmesine nasıl yardımcı oldu?

Francis Ngannou’nun Las Vegas’ta

Francis Ngannou’nun Las Vegas’ta açtığı spor salonunun etrafı kameralarla çevrili . Yıllar boyunca Ngannou, UFC Performans Enstitüsü’nde her gün görülebiliyordu, ancak manzarası 2023’te değişti. Tesisin merkezinde, üzerinde yüksek sesle “GIMIK” yazan tam boyutlu bir boks ringi yer alıyor. Bazılarının onun boks dünyasına geçişinin bir saçmalıktan başka bir şey olmadığı fikrine trolling bir selam. Ama en azından görünüşte bugün bir boksöre benziyor. Ve hiçbir şey bu görsele yanındaki adamdan daha fazla yardımcı olamaz: Mike Tyson.

Tyson dikkatle izliyor ve ara sıra Ngannou ile koçu Dewey Cooper’ı bir tekniği göstermek için durduruyor. Tyson’ın gücü hâlâ orada ama Tyson’ın talimatları şaşırtıcı.

Tyson, “Gücü sevmiyorum” diyor. “Güç yalnızca önemlidir ve eğer onu elde edebilirsen.”

NGANNOU 10 yaşındayken Kamerun’daki küçük köyü Batie halkına hayalinin bir gün profesyonel bir ağır siklet boksör olmak olduğunu anlatırdı; tıpkı idolü “Demir” Mike Tyson gibi.

İnsanların ona söylediği gibi bu çok saçma bir düşünceydi. Nüfusu yalnızca binlerce olan Batie’nin boks salonu yoktu. Ngannou’nun televizyonu yoktu.

Ama Tyson’a yumruk attığını görmeden bile aşık oldu. Tyson o zamanlar öylesine küresel bir simgeydi ki, 90’ların ortalarında, onun gaddarlığına ve gücüne dair hikayeler Orta Afrika’nın her köşesine kadar yayılmıştı. Ancak bu hikayeler, 10 yaşındaki Ngannou’nun onu tanıdığı hikayelerdi.

Ngannou, ESPN’e “Onu sadece ismiyle tanıyordum” dedi. “Onu hayatımda hiç görmemiştim.”

Neyse ki Ngannou’nun hayal kurma yeteneği hiçbir zaman eksik olmadı . Gözlerini kapattığında bu heybetli nakavt sanatçısının başka bir adamı uyuttuğunu ve bir kamyon dolusu parayla uzaklaştığını görebiliyordu. ABD’de boks yapmayı çok istediği için kardeşlerinden ona “Amerikalı Çocuk” demeye başlamalarını istedi. Annesi, hoşlanmadığı ve aynı zamanda profesyonel boks hayaline de şüpheyle yaklaştığı için onların bu takma adı kullanmalarını yasakladı.

Cumartesi günü, 37 yaşındaki Ngannou, Suudi Arabistan’ın Riyad kentindeki boks ringinde Tyson Fury (33-0-1, 24 nakavt) ile kendi isteğiyle ( 14:00 ESPN+ PPV ) isimsiz bir maçta karşılaşacak . Hayat hikayesine inanmak o kadar zor ki Hollywood senaryoya karşı çıkabilir. Nijerya, Fas ve İspanya’yı kapsayan 14 aylık zorlu bir yolculukla 20’li yaşlarında Kamerun’dan Paris’e göç etti. İlk antrenmanından sadece sekiz yıl sonra UFC ağır sıklet şampiyonu oldu ve ardından çocukluk hayali olan boksu profesyonel olarak gerçekleştirmesine olanak tanıyacak bir anlaşmanın peşinden gitmek için 2022’de UFC ağır sıklet şampiyonu olarak UFC’den ayrıldı.

Şimdi boksa ilk çıkışında, dünya ağır sıklet boks şampiyonu Fury ile karşı karşıyadır ve eğer tüm bunlar yeterli değilse, bu bir imkansızlık daha nasıl gerçeğe dönüştürülebilir? Ngannou’nun bu işe öncülük eden akıl hocası Mike Tyson’dan başkası değildi. Tyson, eğitimini denetlemeye yardımcı olmak için Temmuz ayı sonlarında Ngannou’nun ekibine katıldı.

Ngannou, Tyson’ın köşesine katıldığı o anın kendisine çok gerçekçi geldiğini söylüyor. Kumar oynayıp UFC başkanı Dana White’ın Ngannou’yu şirket tarihindeki en yüksek maaşlı ağır sıklet yapacağını söylediği tekliften uzaklaşmak başka bir şey. Ve kumarın karşılığını görmek ve ringde Fury ile yüzleşmek için bir sözleşme imzalamak başka bir şey. Ancak çocukluk kahramanınızın köşenizde belirdiğini görmek ve bunu başarabileceğinize inanmak başka bir şey.

Ngannou, “Herkes ‘Hayır, [bu dövüş] olamaz çünkü o bir boksör değil’ dedi” dedi. “Ve odaklansanız ve inansanız bile, bunun gerçekleşmeme ihtimalinin olduğunu biliyorsunuz. Ancak bir ay sonra, kesinlikle gerçekleşecek olan bir dövüş için spor salonunda antrenman yapıyorsunuz. Ve Mike Tyson da orada. O zaman her şey gerçek, değil mi? Yani bu harika bir andı.”

NGANNOU, Tyson’ın videosunu gördüğü zamanı tam olarak hatırlamadığını ancak Kamerun’dan kuzeye doğru yola çıktığı için bunun 20’li yaşlarında olduğuna inandığını söylüyor. İlk kez bir internet kafede Tyson’ın dövüştüğü çevrimiçi bir klibini izledi. Hayal ettiği gibiydi; hatta daha iyi. Tyson korkutucuydu, güçlüydü; hikâyelerin onu gösterdiği her şey vardı. Ama aynı zamanda çok yetenekli bir boksördü ki Ngannou da bunu arzuluyordu.

Ngannou, “Bunu izlemek çok güzeldi” dedi. “Ve heyecan vericiydi çünkü boks yapmaya başladığınızda her şey temeldir; elinizi kaldırın, bu şekilde yanal, dikey, ileri, geri hareket edin. Ama sonra bu profesyonelleri görüyorsunuz ve farklı şekilde dövüşüyorlar. Elleri aşağıda. ve bu çok da temel bir şey gibi görünmüyor. Ama Mike Tyson’a bakarsanız, bunun sadece bir ağır sıklet olarak temellerle mücadele ettiğini görürsünüz.”

Ngannou, Tyson’la ilk kez Kasım 2019’da Tyson’ın Los Angeles’taki podcast stüdyosunda tanıştı. Ngannou’nun menajeri Marquel Martin, Ngannou’yu Tyson’ın “Hotboxin'” podcast’ine konuk olarak ayarlamayı başardı.

Tyson röportaj sırasında Ngannou’ya “Herkes adınızı öğrenecek” dedi. “Sen geleceksin. Sen özelsin.”

O gün yaptıkları 90 dakikalık konuşmaların çoğu Ngannou’nun hikayesi ve UFC’deki başarısı etrafında dönüyordu. Ancak sonlara doğru Fury’ye karşı bir boks maçı konusu gündeme geldi.

O zamanlar kavganın gerçekleşeceğini düşünmek için neredeyse hiçbir neden yoktu. Ngannou, UFC ile bir sözleşmeye bağlıydı ve başka bir ağır siklet şampiyonluk şansı için çalışıyordu. Fury, Deontay Wilder ile kazançlı bir rekabetin ortasındaydı. Farklı spor dallarında ayrı varlıklardı. Aynı evrende olabilirlerdi – iki kötü adam (ağır siklet şampiyonlarına genellikle “gezegendeki en kötü adamlar” denir), ağır sıklet vurucuları – ama içerebilecek herhangi bir olayı yansıtmak açısından farklı gezegenlerdeydiler. ikisi birden.

Ancak Ngannou bunu gerçekleştirmenin hayali olduğunu söylediğinde Tyson’ın yanıtı şöyle oldu: “Gerçek sizin ağzınızda. Siz ne dersen o olur.”

İkili dostane şartlarda ayrıldı, ancak düzenli iletişim halinde kalmadılar. Ngannou, Mart 2021’de UFC şampiyonluğunu kazandı ve bunu Ocak 2022’de bir kez savundu. Aynı yılın sonlarında UFC ile olan sözleşmesini bitirdi ve şirketten gelen çok sayıda kalma teklifini geri çevirdi. Yeniden sözleşme imzalamamasının ana nedeni bokstu ve UFC, Conor McGregor’un Floyd Mayweather ile dövüşmesinde büyük rol oynamasına rağmen bu planın içinde değildi. Mayıs ayında MMA promosyonu PFL ile sözleşme imzaladı ve kontratında yer almasına izin verileceği garantisini verdi .

Yavaş yavaş Fury savaşı bir araya gelmeye başladı. Sosyal medyada şakalaşma başladı. Ngannou ve Fury, Fury’nin Dillian Whyte’ı nakavt etmesinden sonra yan yana durdular ve eşleşmeyi daha gerçekçi hale getirdiler.

Ngannou sözleşmeye bağlı olarak Fury dövüşünü sürdürmekte özgür olduğunda, Suudi Arabistan’ın mali ilgisi onu hayata geçirdi. O sırada Suudi Arabistanlı etkinlik organizatörleri Ngannou’nun ekibine Mike Tyson’ın dahil edilmesiyle ilgilenilip ilgilenilmediğini sordu. Tyson’ın Ngannou’nun takımına bir şekilde katılması bir şey olmaz mıydı dediler?

Martin, ESPN’e şunları söyledi: “‘Francis’in koçu kim olacak?’ diye sormuşlardı.” “Bu noktada hâlâ üç ay uzaktaydık. Elimde potansiyel koçların bir listesi vardı. Teddy Atlas’la biraz konuşmuştum. ‘Tyson’la ilgilenir miydin?’ dediler. Biz de ‘Kesinlikle, elbette’ dedik.

“2019’da Tyson’la yaptığım konuşmadan anladığım kadarıyla, her gün yapamadığı için koçluk yapmaktan hoşlanmazdı. Bu ondan çok şey alıyor. O bir canavar dostum, ne zaman görevde olursa olsun. spor salonu. Ancak etkinliği düzenleyenlere, onun sıradan bir antrenör olamayacağı anlayışıyla ‘Evet, onu kollarımızı açarak karşılayacağız’ dedik. Ve Tyson’a her gün ihtiyacınız yok. Onunla bir gün geçirmeye değer. birden fazla kamp.”

57 yaşındaki Tyson, telefon görüşmesi geldiğinde evdeydi. Düşünüldüğüne rağmen, yıllar boyunca bu nitelikte çok fazla çağrı yanıtlamadı. Boks camiasında Tyson’ın bu kapasitede oyun dışı olduğu az çok biliniyor. Ancak Ngannou ile ilgili çağrıyı aldığında aklına dört yıl önce podcast’te yaptıkları konuşma geldi. Ngannou’nun hikayesinden ve azminden her zaman etkilenmişti.

Tyson, “‘Hadi yapalım’ dedim” dedi. “Bu onun hikayesi. Bundan bir film çekecekler. [Çocukken bana saygı duyma şekli], Roberto Duran, Muhammad Ali ve Sugar Ray Leonard hakkında ben de böyle hissettim.”

İkili, Temmuz ayındaki görüşmeden bu yana birçok kez birlikte çalıştı ve kısa süre önce Ngannou için çılgın bir hayal olan bir bağ kurdu.

NGANNOU’nun hayatında bu noktaya gelmek için yaşadığı her şey göz önüne alındığında, başkalarına güvenme konusunda yavaş olması gerçekten de sürpriz değil.

Ngannou’nun kendi taraftarı arasında bile biraz inatçı olmasıyla ünlü. İşleri kendi yöntemiyle yapıyor. Birisine belli bir düzeyde güven kurduğunda duvarları biraz yıkılır ama o, kariyerinin ve hayatının son patronudur.

Martin, Ngannou’yu yıllardır tanıyor ve UFC ile yapılan başarısız müzakereler ve bu boks etkinliği ve PFL için sonuçta başarılı olan müzakereler konusunda ona tavsiyelerde bulundu. Bütün bu zaman boyunca Martin, Ngannou’nun birine hemen güvendiğini yalnızca bir kez gördü ve o da Tyson’dı. Elbette Tyson’ın Ngannou’nun kahramanı olmasına yardımcı oldu ama aynı zamanda boks ve yaşam konusunda da benzer felsefeleri paylaşıyorlar.

Martin, “Francis’i tanıyorum” dedi. “O kendi adamı. Her şeyi kendi yöntemiyle yapıyor, değil mi? Francis aslında dinledi. Aslında baştan beri öğretmen/öğrenciydi. Hatta MMA koçları bile zamanla Francis’le bu ilişkiyi ve güveni inşa etmek zorunda kaldı. sonunda ‘Tamam, harika. Ne söylediğine inanıyorum’ derdi. Tyson’da bu hemen oldu.”

İlk oturum Temmuz ayı sonlarında Las Vegas’ta gerçekleşti. Tyson durumu erken belirledi.

Tyson, “Antrenman yaptık ve çok antrenman yaptığımızı sanıyordum” dedi. “Ertesi gün konuştuk ve ‘Nasıl hissediyorsun? Ağrın mı var?’ diye sordum. O da ‘Hayır, kendimi harika hissediyorum’ dedi.

“‘Vay canına, çok büyük bir hata yaptın. Bunu bana söylememeliydin’ dedim.’ Bu yüzden daha sıkı çalıştık ve o artık bunu söylemedi. O artık gidemeyene kadar çalışmak istedim. Ona ‘Ağır sıkletlerin yaptığı budur. Onlar ağır sıklet şampiyonları yaparlar —. Devam ederler.’ dedim. ‘”

İkisinin birlikte çalışmasının görselleri harika, ancak Cumartesi günü Ngannou’nun WBC ağır siklet şampiyonunun önünde olması durumunda bu çalışmanın gerçekte ne gibi bir etkisi olacağını zaman gösterecek. Fury, Ngannou’nun dövüşteki şansını birçok kişinin yaptığı gibi anlattı: O, yumruk atma şansına sahip, iri, güçlü bir adam. Cumartesi günü tamamen dezavantajlı durumda ama en azından dövüş sporlarındaki en büyük dengeleyiciye, yani güce sahip.

Fury, “Bütün bu ağır sıkletler her zaman tehlikelidir” dedi. “Dediğim gibi, asla kimseyi küçümseme. Hepsinin şansı aynı. Karşıma çıkan herkesin kazanma şansı aynı ve bu da yumruk atan birinin şansı. Tyson Fury’yi yenmenin tek yolu onu bayıltmaktır. ve bunu yapmanın oldukça zor olduğu kanıtlandı.”

Ngannou, Fury’nin sporda edindiği her beceriyi birkaç ay içinde öğrenmeyi veya bunlara uymayı beklemediğini söyledi. Yaptığı işe ve çok güvendiği içgüdüsüne güvenmeyi umuyor. Ayrıca herkesin bir zayıf noktası olduğunu ve herkesin kaybedebileceğini de biliyor. Tyson bunun yaşayan, nefes alan bir örneği. Boks tarihindeki en büyük yenilgi, 1990 yılında Buster Douglas’a karşı 42-1’lik bir yenilgiye uğraması pahasına yaşandı. Bir dövüşün sonucu hiçbir zaman önceden belirlenmez.

Dövüşün sonucunun aslında önemli olmadığını söylemek herkes için kolay olurdu. Ngannou’nun kariyerinin en büyük maaşını almaya hazır olduğu bir dönemde bunun gerçekleşmesi devasa bir zafer. Altı yıl önce McGregor, Las Vegas’ta Mayweather’a yenildi ve tahmini 34 milyon dolarlık hasılatla Forbes’un En Çok Kazanan Sporcular listesinde 24. sırada yer aldı. Buna “kayıp” demek zor.

Aynı şey Ngannou için de geçerli ama aynı zamanda değil. Cumartesi günü gerçekten “kaybetmesinin” bir yolu olup olmadığı sorulduğunda, bunun Kamerun’da Tyson’ı putlaştıran ve herkese bir gün profesyonel olarak boks yapacağını söyleyen 10 yaşındaki çocuğa dayandığını söyledi . Kendisi bir UFC şampiyonuydu ama teknik olarak bu, çocuğun haklı olduğunu ilk kez kanıtlayacak. Tyson’ın yanında ne güzel bir an.

Cumartesi günü profesyonel boksör olma hayali gerçek olacak. Peki Tyson’ın ringe çıkmadan önce Ngannou’ya söyleyeceği son şey ne olacak?

Tyson, “Ona ‘Tebrikler’ diyeceğim” dedi. “Bu kadar.”